Reacties n.a.v. Doe alsof je thuis bent

In de afgelopen dagen na de uitzending van ‘Doe Alsof je thuis bent‘ heb ik veel reacties mogen ontvangen op Social media en per e-mail. Kijkers werden geïnspireerd door mijn woonstijl, mijn openheid en werden warm van de positieve vibe die Karim en ik lieten zien.

Met een aantal personen resulteerde dat in een mooie verbinding en ‘briefwisselingen’. De volgende reactie die ik schreef n.a.v. een mooi bericht wil ik jullie niet onthouden:

‘Verbinden is inderdaad mijn grootste talent. Daarmee is, hoe paradoxaal ook, mijn grote valkuil juist terugtrekken. Mijn uitdaging is daarom om te ontdekken welke belemmerende overtuigingen bijdragen aan dat terugtrekken en hoe ik deze overtuigingen kan ombuigen naar bekrachtigende overtuigingen. Dat is een heel proces. Net zoals het een heel proces is geweest om te ontspullen of werkelijk voor mijn droom te durven kiezen, of om ervoor te durven kiezen mezelf kwetsbaar op te stellen. 

Wat mij ertoe heeft aangezet om dit proces aan te gaan, komt voort uit het overlijden van mijn moeder, maar vooral ook na het verbreken van mijn laatste relatie. In relaties spiegelen we elkaar en in de relatie waar ik het over heb was dat behoorlijk intens. Juist door die relatiebreuk kwam er heel veel oude pijn naar boven, waardoor ik eigenlijk niet anders kon dan daaraan te gaan werken.

In de basis gaat het er denk ik om dat je angsten niet uit de weg gaat, maar dat je ze juist aan gaat. Ze willen je iets vertellen. Dat betekent dat je ervoor open moet staan om ook datgene wat niet comfortabel is toe te laten. Dat lukt niet in één dag. Het kan soms een half mensenleven kosten om af te leren waar we als kind goed in waren. Door het leven zijn we soms van onze basiskracht, ons werkelijke talent, onze eigen essentie afgedreven. Is dat erg kun je jezelf afvragen? 

Ik denk dat de kunst is om er geen waardeoordeel aan te hangen, maar te (h)erkennen dat het zo is en te onderzoeken wat je daarvan geleerd hebt. Dat is denk ik de eerste stap in de richting van een groeiend zelfbewustzijn waarin jouw ware talent steeds meer ruimte kan krijgen.

Ik leer zelf heel erg veel van de training Natural Performance Programma van Bright inc., onder begeleiding van gids Maarten Laros. Een training die ik van harte kan aanbevelen!

Doe alsof je thuis bent

Gisteravond waren Karim Maris en ik op tv bij het programma Doe alsof je thuis bent. Ik kijk terug op een bijzonde fijne samenwerking met een topteam van de KRO-NCRV. De vibe tussen ons en producent Miriam Rossewij, cameraman Matthijs Heesemans en geluidstechnicus Barrie Snijder was geweldig en dat heeft een hele mooie uitzending opgeleverd waarin Karim en ik onszelf volledig kunnen herkennen. 

Je weet maar nooit waar dit allemaal toe kan leiden. Ik merk in ieder geval dat ik stiekem droom van mijn eigen tv-programma over duurzaamheid en ben voorzichtig aan al aan het nadenken over een pilot met als werktitel ‘De Duurzame Fietser’. Wie zou met mij daarover willen sparren? Bijvoorbeeld om ideeën verder aan te scherpen, maar ook om een plan te maken rondom de financiering. 

Heb je de laatste aflevering van Doe alsof je thuis bent gemist? Dan kun je hem hier terugkijken.

Bomenhub op Minitopia

Eind vorig jaar heb ik op Minitopia i.s.m. Josephine Schuurman i.h.k.v. het project MeerBomenNU een Bomenhub georganiseerd. Jaarlijks worden veel bossen uitgedund en daardoor belanden veel bomen in de shredder. Zonde natuurlijk. Daarom krijgen die bomen een plekje om te overwinteren op Minitopia. In het voorjaar kunnen bewoners uit de omgeving dan gratis bomen komen halen om hun leefomgeving mee te vergroenen. Meer natuur, meer CO2 opslag en meer blije dieren en mensen. Wat wil je nog meer?

Wil jij zaailingen doneren? Dat kan! Komende zaterdag is er een doneer-een-zaailing-dag en kun je door het hele land zaailingen afgeven voor dit geweldige project. Ook op Minitopia, maar ik ben zaterdag zelf niet thuis, dus wil je toch doneren? Laat het mij weten, dan prikken we een datum waarop je ze kunt komen afleveren. Wij zorgen dat de bomen een tweede leven krijgen!

STinyHouse op NPO 3

Onlangs deed ik samen met Karim Maris mee aan het tv-programma ‘Doe alsof je thuis bent’ van de KRO/NCRV. Ik verruilde voor 3 dagen mijn eigen STinyHouse voor een héle ander woonvorm… Wat de verschillen én de overeenkomsten waren tussen mij en de bewoners en wat ze van mijn STinyHouse vonden, maar ook hoe en waarom ik elke ochtend (weer of geen weer) een frisse ochtendduik neem, zie je komende woensdagavond op NPO 3.

Het was bijzonder intensief en leerzaam om 3 dagen televisie te maken met een professionele filmploeg. We hebben genoten van een uitzonderlijk fijne onderlinge vibe met producent Miriam Rossewij, cameraman Matthijs Heesemans en geluidstechnicus Barrie Snijder en ook de ontmoetingen met Nynke van Kampen & Bauke Embregts-Bachman waren erg inspirerend. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het resultaat!

Doe alsof je thuis bent op NPO 3 om 21.15 uur

Samenwerking Pimp de Mees

Omdat leuk nieuws in deze tijden meer dan welkom is. Leuke samenwerking tussen Boel073 en STinyHouse: Pimp de Mees. Een ludieke manier om de eikenprocessierups te bestrijden en om de pimpelmees van woonruimte te voorzien. Dankjewel Lonneke Voets. Lees meer.

SALE! SALE! SALE!

Omdat ik letterlijk door het plafond droom met bouwen, zit STinyHouse momenteel financieel aan de grond. Natuurlijk moet ik de komende tijd flink ontspullen, want in mijn nieuwe woning is geen plek voor mijn huidige meubels. Wie helpt mij om van mijn spullen af te komen? Delen wordt gewaardeerd.

Teakhouten Dressoir onbehandeld

Teakhouten Kruidenierskast onbehandeld

Bankstel Piet Klerkx leder

Pax Malm kledingkast met schuifdeur Ikea

Steigerhouten logeerbed voor 2 pers

Authentieke Theater/bioscoopstoelen

STinyHouse Aflevering 20

STINYHOUSE DOOR EEN VR-BRIL
Wat een cadeau krijg ik tijdens de lustrum borrel van The New Makers. Axel Beem (VR-chitects) verast mij door de renders van de bouwtekeningen in te laden in een VR-programma, zodat ik virtueel door mijn toekomstige STinyHouse kan lopen. Ik kan mijn nieuwe woning nog nét niet ruiken en voelen. Wat een overweldigende ervaring!

STinyHouse Aflevering 19

WATERDICHTE BUITENSCHIL
In deze aflevering zie je hoe mijn casco eindelijk helemaal waterdicht wordt gemaakt. Ook voeren we een kleine test uit met de gevelafwerking die wordt gemaakt van speciale betonplaten met houtvezel bewapening, die door The New Makers middels CNC-technieken van bevestigingsgaten zijn voorzien. Op die manier kan ik straks nestkasten, plantenbakken, een afdakje of een bankje aan de gevel monteren.

Ook worden de nutsvoorzieningen aangelegd, de dakbedekking afgewerkt en ben ik eindelijk van dat dekzeil af. Reden temeer om deze mijlpaal te vieren!

Speciale dank aan Peter Muniaerts voor de kick-ass dronebeelden.

STinyHouse Aflevering 18

In deze aflevering zie hoe het casco van een oude zorgunit verder wordt uitgekleed en wordt omgebouwd tot een nieuwe woning. Hoewel we zoveel mogelijk met milieuvriendelijke, en natuurlijke bouwmaterialen werken, ontkomen we helaas niet aan het gebruik van dakleer. We hoeven eigenlijk maar twee rollen te gebruiken, omdat de rest van het (tweedehands) casco reeds van dakleer voorzien was.
Verder zie je mij stoeien met het opmeten van mijn schuifpui, mijn zeil en de weersomstandigheden. Sorry voor het slechte geluid aan het einde van de video, inmiddels heb ik een DeadCat gekocht.

STinyHouse Aflevering 17

In deze aflevering houden we ons bezig met de materialisatie en het ontwerp van STinyHouse. Zijn we in staat om doormiddel van moderne CNC-freestechnieken toch een organisch ontwerp te realiseren? Hoe maak je als je 1m98 bent optimaal gebruik van een woonoppervlak van 21m2? En wat gebeurt er eigenlijk met het afval na het freesproces? Je ziet het allemaal in deze aflevering.